De e-bike specialist: handig wanneer je ‘m nodig hebt

De e-bike stijgt snel in populariteit. Wist je dat nergens in Europa worden zoveel e-bikes verkocht als in Nederland? En dat is niet voor niets! Ondanks ons relatief vlakke landschap is Nederland ideaal om te fietsen met trapondersteuning.

Passend alternatief voor woon-werkverkeer

Nederlanders zijn gewend om de auto of het openbaar vervoer te pakken als zij naar hun werk reizen. Terwijl dit zonde van de tijd is! Want waarom zal je je tijd iedere dag verspillen in de file? De fiets was tot voorkort alleen interessant als je of dicht op je werk woont óf over een goede conditie beschikt. Met de komst van de e-bike zijn langere afstanden geen probleem meer: een enkele reis van 15 tot 20 kilometer is op een elektrische fiets prima te doen. En reis je met de trein? Dan is een elektrische vouwfiets een prima reisgezel. Zeker als je kantoor net te ver van het station ligt.

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een fiets met trapondersteuning. Deze ondersteuning vindt plaats zodra de pedalen in beweging komen. Dit betekent dat je altijd zelf moet trappen. De ondersteuning wordt geleverd door een motor, geplaatst in het voorwiel of tussen de trapas.  De plaats van de motor is bepalend voor het type e-bike: we spreken dan over een voorwielmotor of middenmotor. De motor wordt aangedreven door een accu, die meestal onder de bagagedrager of in het frame gemonteerd is. Een ‘gewone’ e-bike heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Er zijn snellere e-bikes verkrijgbaar, met een topsnelheid van 45 kilometer per uur. Deze snelle e-bikes noemen we speed-pedelecs. Vanwege de hoge snelheid valt de speed-pedelec voor de wet onder de bromfietsen en is daardoor kentekenplichtig. Voor de veiligheid van de berijder is een fietshelm verplicht om te dragen.

De accu is het zwakste onderdeel van een elektrische fiets en vraagt goed onderhoud. In de wintermaanden, als de e-bike lange tijd niet gebruikt wordt, moet de accu op een vorstvrije plek bewaard worden (boven 10 graden Celsius). Lees altijd goed de handleiding van je e-bike om de accu in topconditie te houden.

E-bike kopen, bezoek de specialist

Een e-bike kopen doe je niet zomaar. Hoe je het ook wendt of keert: een e-bike is een dure aankoop. Je kunt een e-bike online kopen, daar ben je vaak goedkoper uit. Het nadeel van online kopen is dat je van tevoren niet kunt proeffietsen. Terwijl dit juist het belangrijkste aspect van de aankoop is! Laat je daarom altijd goed adviseren bij een e-bike specialist. Informeer naar de onderlinge verschillen en maak meerdere proefritten op verschillende e-bikes. Alleen zo ervaar je welke e-bike het beste bij jou en je wensen past!