(Klimaat)nood breekt wet!

Klimaat

Het klimaat is aan het veranderen. Dat moet je haast wel gemerkt hebben. Waar onze ouders vroeger in  de winter naar school konden schaatsen, bouwden wij nauwelijks nog sneeuwpoppen, en kan de huidige jeugd het hele jaar met één jas doen. Economisch voordelig, maar zorgelijk. De politiek breekt zijn hoofd er al tijden over: hoe gaan we de klimaatveranderingen terugdraaien? Ik heb geen idee. Ik vraag me ook eerlijk gezegd af in welke mate de mens hier werkelijk een grote invloed op uitoefent. Doet Moeder Aarde namelijk niet gewoon waar zij zelf zin in heeft? Begrijp me niet verkeerd: ik denk zeker dat de uitstoot, met name van grote bedrijven en fabrieken en landen waar duurzaamheid een begrip voor de toekomst is,  onze planeet niet bepaald vooruit helpt in een behoud van ons huidig klimaat. Ik vraag me alleen af of deze switch die we nu doormaken echt compleet aan de mens toe te kennen valt, of de planeet hier zelf ook aan meehelpt.

Ijstijden

Het zou niet de eerste keer zijn. Als we terugkijken naar de geschiedenis van de aarde zien we dat de klimaten vaak gewisseld hebben. De hunebedden in het oosten van ons land zijn daar een prachtig voorbeeld van: er zijn tijden geweest dat de gronden van dit land geteisterd werden door sneeuw en ijs. Anderzijds zijn er ook tijden geweest dat het gebied wat later Europa zou worden in tropische, verzengende hitte heeft gezeten: het lag toen immers een stuk dichter bij de evenaar. De aarde lijkt dus zelf een grote invloed uit te oefenen op het huidig heersende klimaat. Ik vraag me af hoe dat zich in dit geval verder gaat ontwikkelen.

Warm!

Wat ik wel weet is dat ik zelf niet bijzonder gelukkig ben met de huidige groei in gemiddelde temperatuur. De zomers beginnen ongemakkelijk heet te worden. Ik weet niet wat het is met Nederland, maar het is hier zelden lekker warm. Het voelt altijd eerder alsof je zojuist verkozen bent tot hoofdingrediënt in een nieuwe stoofpot die  grootmoeder probeert te maken. Vorig jaar was het bijvoorbeeld in mijn appartementje op een gegeven moment 37,5 graden. 37,5! Als ik zo warm was had ik thuis mogen blijven van school! En het lijkt er op dat dit geen uitzondering is, maar de regel gaat worden. Ik heb daarom vast, een beetje tegen de principes in aangezien het nog lente is, een ventilator aangeschaft. Misschien dat die het nog ietsje koeler weet te krijgen. Ik hoop het maar, want als de temperatuur zo blijft stijgen zit er voor mij niks anders op dan een jaarlijkse ticket naar de Noordpool. Kan ik tenminste weer eens een sneeuwpop maken.