Werk efficiënter met een verreiker

Werk je in de infrastructuurbouw, dan heb je vast wel eens op een verreiker gereden. Of anders heb je hem vast wel eens in actie gezien bij een van je collega’s. Het kan je werk een stuk efficiënter en veiliger maken en dat is ook precies waar ik je in deze blog verder over wil informeren. Want niet iedereen zal gelijk een beeld hebben bij een verreiker. Juist omdat het een erg multifunctionele machine is, zouden meer mensen hierover moeten weten. Wat is dit nu eigenlijk voor machine en sterker nog, waarvoor gebruik je het?

Wat is een verreiker?

Een verreiker is een machine waarmee je zware objecten kunt tillen en verplaatsen. In principe lijkt het wel een beetje op een vorkheftruck, maar die kan weer niet op ruwe terreinen gebruikt worden, een verreiker wel. Ook kom je met een verreiker met gemak veel hoger dan een gemiddelde vorkheftruck, wel zo’n 20 meter. Super handig dus. Er zijn twee verschillende soorten verreikers, namelijk een met roterende bovenwagen en een met vaste telescooparm. Het verschil zit ‘m dus in een telescooparm die je kunt draaien of niet. Die telescooparm is het pareltje van de machine, je kunt er namelijk met precisie op grote hoogte objecten mee verplaatsen. Als je dus niet helemaal op de plaats kan komen waar een voorwerp moet komen te staan of juist weggehaald moet worden, gebruik je die handige verreiker met telescooparm. Zie je dus een verreiker te koop, overweeg eens of het iets voor jouw bedrijf is.

Welke types zijn er?

Zoals benoemd zijn er twee soorten, een met roterende bovenwagen en een met vaste telescooparm. Binnen deze twee categorieën heb je dan ook weer verschillende sterktes. Er zijn meer compacte verreikers, maar ook juist types die ver kunnen reiken en zwaar kunnen heffen. Het is dus maar net voor wat voor klussen jij de machine nodig hebt. Ook kun je nog onderscheid maken in verschillende besturingssystemen. Als je met de machine de weg op gaat, is de veiligste optie waarbij alleen de voorste wielen draaien. Het systeem waarbij de voor- en achterwielen elk naar een andere kant draaien kun je alleen op een terrein gebruiken. Werk je nu in kleinere ruimtes waarbij je lastig bochten kunt maken, kies dan voor de krabbesturing waarbij alle vier de wielen naar dezelfde kant draaien. Zo kun je zelfs zijwaarts rijden.

Waarvoor gebruik je een verreiker?

Een verreiker is erg handig in verschillende sectoren, met name de agrarische sector, industriële sector en infrastructuurbouw. Omdat je verschillende voorzetstukken kunt koppelen aan de machine, kan je het op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruiken. Ideaal toch, zo’n multifunctioneel werktuig?