Zeg vaarwel tegen jouw tandartsfobie met deze tips

Tandartsfobie? Ja, dat bestaat. Sterker nog, het komt vrij veel voor en wellicht herken je jezelf hier ook wel in. Een kwart van de Nederlanders is namelijk bang voor de tandarts. Sommigen zijn zelfs zo bang dat zij helemaal niet meer naar de tandarts gaan. Hierdoor kunnen grote problemen ontstaan aan de tanden, kiezen en het tandvlees. Dit wil je natuurlijk niet. Daarom is het tijd om jouw tandartsfobie aan te pakken. Gelukkig zijn daar een aantal goede tips voor.

Waarom heb ik tandartsfobie?

Misschien is het voor jou zeer duidelijk waarom je bang bent voor de tandarts. Een nare ervaring met bijvoorbeeld een schooltandarts is een veelvoorkomende oorzaak. Er bestaan dan ook genoeg horrorverhalen over tandartsen. Het zou goed kunnen dat jij je door zo’n verhaal hebt laten beïnvloeden zonder dat je zelf een nare ervaring bij de tandarts hebt gehad. Ook zou je in het algemeen bang kunnen zijn voor pijn of ben je bang dat er iets met jouw tong gebeurd. De angst voor pijn en voor de tandarts zit vaak diep geworteld en kan grote impact hebben. Het is daarom ook aan te raden om de angst op jonge leeftijd al te voorkomen. Als ouders bij de behandeling blijven voelen jonge kinderen zich meer op hun gemak, maar zorg dat je je er niet teveel mee bemoeit. Na afloop verdient je kind wel een leuke beloning.

Tips tegen de angst

Om het probleem aan te pakken dien je eerst te kijken naar de oorzaak ervan. Heb je voor jou dus duidelijk waarom je nu eigenlijk zo bang bent, dan heb je de eerste stap al gezet. Nu is het tijd om het probleem aan te pakken. Bereid je tandarts voor door aan te geven dat je bang bent, hij zal je waarschijnlijk rustiger behandelen en je gaan vertellen wat hij precies gaat doen. Laat je vooraf ook altijd informeren over de behandeling zodat je weet wat je te wachten staat. Meestal spreekt de tandarts ook een stopteken aan. Doet hij dit niet, stel dan zelf een teken voor. Steek bijvoorbeeld je hand op als je wilt dat hij de behandeling onderbreekt.

Overweeg een andere tandarts

Heb je een nare ervaring of ben je het vertrouwen in jouw tandarts kwijt? Ga dan eens op zoek naar een andere tandarts. Een andere tandarts kan jou namelijk het gevoel van vertrouwen geven dat je al die tijd miste. Kies een tandarts dicht bij huis, bijvoorbeeld tandarts Amsterdam, zodat je niet te veel moeite hoeft te doen om er te komen. Blijft de extreme angst aanwezig, ga dan eens langs bij een speciale angsttandarts.