Wordt jij een nieuwe held voor het verkeer?

Je hebt ze vast wel eens zien staan, de mannen en vrouwen die direct opgeroepen worden wanneer de stoplichten niet meer werken of wanneer er een evenement in die omgeving aan de gang is. Verkeersregelaars, de helden van de weg. Zij zorgen ervoor dat het verkeer gewoon veilig kan oversteken of zijn afslag kan pakken. Door de duidelijke aanwijzingen die zij gebruiken is het als weg gebruiker ook een stuk veiliger dan wanneer zij dit werk niet zouden doen.

 

 

Kan iedereen dit beroep uitoefenen?

Ja dat kan zeker, maar niet zonder een diploma. De opleiding verkeersregelaar kun je binnen een aantal maanden al op zak hebben. Waarom zou je de opleiding verkeersregelaar eigenlijk volgen? Nou dat is heel erg simpel, je hebt namelijk altijd werk!
Tijdens de opleiding leer je op het gebied van theorie wat je voor handgebaren moet maken bij verschillende situaties. Je leert inzicht te creëren en je leert communiceren via de portofoon met je collega’s. Het is namelijk een hele verantwoordelijkheid dus je wordt wel echt geacht op te letten bij deze lessen. Je moet je voorstellen dat jij voor honderden bestuurders gaat beslissen wanneer zij mogen rijden en wanneer zij moeten stoppen.
Wanneer je de theorielessen hebt gevolgd en hiervoor bent geslaagd, mag je letterlijk de weg op. Er zijn verschillende kruispunten die door heel Nederland zijn uitgekozen voor de praktijkoefeningen.

 

 

De praktijksituatie

In de opleiding verkeersregelaar leer je uiteraard ook de praktijk kant. In de praktijk ga je samen met je medecursisten naar een bepaald kruispunt in de buurt. Handmatig schakelen zij de stoplichten uit op een veilig moment. Op dat moment mag jij dus je ding doen! Dit kan spannend zijn maar je kunt altijd tips vragen aan jouw leraar door middel van de portofoon. De geeft ten eerste instantie alle kanten een stopteken en daarna mag jij beslissen wanneer welke kant mag gaan rijden. Het enige spannende is wel wanneer er een ambulance of een politie over het kruispunt moet. Hoe los jij dat op? Dat zijn allemaal dingen die je tijdens de theorieles hebt gekregen.

 

Ondankbare mede weg gebruikers

Ja die zitten er helaas ook tussen. Mannen en vrouwen die het allemaal te lang vinden duren. Helaas voor hen moeten zij toch echt op hun beurt wachten. Het is dan wel van belang dat jij zorgt voor een eerlijke verdeling. Niet dat je eerst alleen links voor laat. Een goed inzicht is dus erg belangrijk in dit vak. Wil jij de held van de weg worden? De cursussen beginnen al snel!